~Katsojat~

~Translate~

perjantai 22. helmikuuta 2013

~Muodin suuri, ihmeellinen ja kumallinen historia~

Muodin historia -artikkeleissa paneudutaan menneiden vuosikymmenien tyyleihin ja muoteihin. Nykypäivän muoti palaa usein ajassa taaksepäin, joten ollakseen muodikas tänä päivänä, on hyvä tietää mitä muodissa on tapahtunut menneinä vuosikymmeninä.

~1910-luvun muoti~

Muoti otti vaikutteita Japanista ja Arabiasta. Muodissa olivat myös empirelinja, leveät  runsain sulin koristellut hatut ja pitkät käsineet.
~1920-luvun muoti ~

Muodissa Charelston tyyli lyhythelmaisella hameella, jossa oli alaspudotettu vyötärö, sekä polkkahiukset jotka oli koristeltu otsapannalla. Coco Chanel nousi muodin huipulle.
   ~1930-luvun muoti~

Nainen sai olla taas muodokas. Naisellisuuden lisäksi muodissa oli asiallinen virtaviivaisuus. Filmitähtien glamourmaista pukeutumista kopioitiin tavallisen kansan keskuudessa ahkerasti.


~1940-luvun muoti~ 

Toinen maailmansota vaikutti muotiin. Heti kun pula-aika oli ohi naiset halusivat pukeutua kauniimmin joten Christian Dior mullisti muodin ensimmäisellä Haute Couture kokoelmallaan jota kutsuttiin New lookiksi. Muoti oli runsasta ja naisellista.
~1950-luvun muoti~                                                        

Teinimuoti syntyi. Coco Chanel loi pikkumustan, joka on suosittu asu tänäkin päivänä. Pienien pillerirasia hattujen käyttö, jopa morsiammilla oli suosittua.

 


~1960-luvun muoti~


Pastellivärien käyttö vaihtui kirkkaiksi väreiksi ja geometrisiksi kuvioiksi. Minihame keksittiin ja siitä innostuivat kaikki ympäri maailmaa. Hippiliike kukoisti vuosikymmenen loppupuolella, mikä vaikutti myös muuhun muotiin .


~1970-luvun muoti~ 

Nuoret alkoivat tanssimaan discoa, mikä toi muotiin leveälahkeiset housut, poolopaidat, glitterin ja afrot. 1975 myös punk-tyyli alkoi nousta suosioon niittteineen, rikki revittyine farkkuineen, lävistyksineen ja irokeeseineen.~1980-luvun muoti~

Aerobicbuumi vaikutti muotiin sporttisilla vaatteillaan ja tuulipuvusta tuli Suomalaisten kansallispuku. 1980-luvun pukeutumiselle olivat tyypillistä suuret olkatoppaukset ja kirkkaat neonvärit.


~1990-luvun muoti~ 

Muodin vaihtuminen oli erittäin nopeaa. Laihduttamista ja nuoruutta ihannointii, joten erilaiset syömishäiriöt yleistyivät. Toisaalta muodissa korostettiin yksilöllisyyttä ja jokainen pyrki löytämään oman tyylinsä.


                     ~2000-luvun muoti~

Ylipaino on lisääntynyt räjähdysmäisesti 2000-luvulla, joten vastapainoksi on tullut terveysbuumi. Muodissa on vallalla yhtä aikaa monia eri tyylisuuntauksia, joista jokainen voi poimia omaa silmää miellyttävän tyylin.


 

 

~Tarkemmin 2000-luvun muodista~

~Vaatteet~

Ihmisillä on yhä enemmän ja enemmän rahaa käytettävissään. Luonnonkatastrofit ja ilmastomuutokset herättävät ihmiset kiinnittämään huomiota kulutustottumuksiinsa. Käsityöt ja kierrätys ovat muodissa. Lapsityövoimalla tuotettujen tuotteiden käyttöä vältetään. Trendit vaihtuvat usein ja ne ovat kaikkien saatavana kansainvälisten merkkiketjujen johdosta.
Muodissa mm. erilaiset paidat rannekkeet ja muut asusteen joissa on jotain tekstiä ja printtejä ovat nousseet suosioon. ”Kova jätkä”, ”Prinsessa”, tai vaikkapa ”Jumala armahtaa, mutta minä en” teksteillä varustetut paidat.
Laivastomuoti, vintage, pitsit ja röyhelöt vaatteissa. Caprihousut, minihame housujen päällä, salsahameet, vaaleanpunainen muotiväri pitkän aikaa. Helmet, niitä runsaasti kaulalla, farkkutakki, farkun lahkeet saappaiden sisään.
Miehillä housunlahkeet tennissukkien sisään. Reisitaskuhousut, legginsit, varvastossut, lantiofarkut, tunikat, spagettiolkaimiset topit, korsetit, ruutuhameet, perhoset koruissa ja vaatteissa, kivipestyt farkut jotka levenivät lahkeista Goottimuoti erittäin suosittua. Muoti ottaa vaikutteita menneiltä vuosikymmeniltä.
Kauneuden ja laihuuden ihannointi, ylipaino lisääntyy, vastapainona terveys ja liikuntabuumi. Ihmiset ovat stressaantuneempia kuin koskaan ennen – erilaiset hemmotteluhoidot. Extremelajit. Plastikkakirurgia yleistä. Naisille suunnattujen muotilehtien määrä kasvaa.

~Kosmetiikka~

Markkinoille tulee koko ajan enemmän ja enemmän erilaisia ihonhoitotuotteita. Luxusihonhoitotuotteet, joissa on käytetty aitoa kultaa tai mustaa helmeä. Erilaiset kiinteyttävät ja kosteuttavat meikkivoiteet monessa muodossa: vaahto, fluidi, vahamainen, puikko ja voidemainen.
Ihmisten allergiat ovat lisääntyneet, joten kauneudenhoitotuotteita kehitellään mahdollisimman allergisoimattomiksi. Herkälle iholle tarkoitetut hajustettomat tuotteet. Kosmetologien ja kylpylöiden käyttö lisääntyy. Ihonhoitoon panostetaan enemmän kuin koskaan ennen.
Markkoinoilla monenlaisia laihdutustuotteita. Pillereitä, voiteita, pirtelöitä ja patukoita. Erilaiset epäterveelliset dieetit muodissa vuosikymmenen alussa, mutta vuodsikymmenen puolessa välissä aletaan kiinnittämään huomiota terveelliseen laihduttamiseen ja koko loppuelämän kestävään painonhallintaan.
Julkisuuden henkilöt ja mallit lanseeraavat omat hajuvetensä markkinoille. Rakennekynsien käyttö kasvaa ja kynsiin tehdään taidokkaita koristeluita. Myös miehet alkavat kiinnostumaan kauneudenhoidosta. Markkinoille tulee paljon mascaroita jotka pidentävät, tuuheuttavat tai erottelevat.
Kaksipäiset mascarat, joissa toisessa päässä ripsiä pidentävä ja vahvistava pohjustusaine ja toisessa päässä varsinainen ripsiväri. Kosmetiikan säilyvyyteen kiinnitetään huomiota ja parasta ennen päiväykset tulevat kosmetiikkapakkauksiin.

~Meikki~

Meikki pyritään tekemään niin että se korostaa henkilön parhaita puolia. Ennen meikkivoiteen levitystä iholle saatetaan levittää kiinteyttävää seerumia tai tuhkimotippoja. Meikkivoiteen tulee olla aivan ihon oman värin sävyinen. Välillä muodissa luonnollisempi meikkipohja, välillä peittävämpi.
Tummat silmänaluset, couperosa ja finnit peitetään punaisen- tai sinisenneutraloijalla. Kasvoille pyritään saamaan kolmiulotteisuutta korostuksilla ja varjostuksilla ja valokynää käytetään juonteiden pohjalla häivyttämään juonteet. Kulmat ovat luonnolliset ja ihanteellinen malli on siipimalli.
Silmien ja huulten meikkaus vaihtelee nudesta tummaan iltameikkiin. Yleistä on käyttää kahta tai useampaa sävyä luomilla. Luomet pohjustetaan siihen tarkoitetulla aineella tai meikkivoiteella ja puuterilla, ennen luomivärin levittämistä.Vaaleaa sävyä luomen liikkuvalle osalla ja tummaa luomivakoon banaanivarjostukseksi.
Silmistä pyritään tekemään suuret tuomalla tummaa luomiväriä luomivaosta kohti kulmakarvoja. Silmät rajataan usein nestemäisellä eyelinerilla. Ripsissä ei saa olla paakkuja, joten ripsiväri levitetään erittäin huolellisesti.
Huulet pohjustetaan myös ennen huulipunan levittämistä. Huultenrajauskynän sävyn tulee olla lähellä huulipunan sävyä. Huulipunien eri punaisten sävyt vaihtelevat huomattavasti ja jokaiselle löytyy juuri hänelle sopiva huulipunan sävy.
Eri meikkilookit vaihtelevat tiheästi ja meikkisarjoilta tulee aina uudet kauden värit jotka ovat vain vähän aikaa markkinoilla. Lehdet julkaisevat ammattilaisten meikkivinkkejä säännöllisesti ja opastavat uusien markkinoille tulevien tuotteiden käytössä.

~Hiukset~

Muodin mukana myös hiusmuoti vaihtelee. Yhtä aikaa muodissa ovat niin pitkät kuin lyhyet hiukset. Hiuksiin tehdään tuuhennuksia ja hiustenpidennyksiä tai ne leikataan geometrisesti. Yhteistä pitkissä ja lyhyissä hiuksissa on niiden monivärisyys.
Muodissa mm. sivuponnari, takaraivolta tupeerattu tukka, joka viimeisteltiin pannalla 60-luvun tyyliin, pikkuletit ja latvojen kääntäminen ulospäin. Hiusten kuntoon kiinnitetään huomiota, joten markkinoille tulee entistä enemmän erilaisia rakennevaurioita parantavia tuotteita.
Kampaamot tekevät hiuksille erilaisia tehohoitoja ja hiuskylpylöihin voi poiketa kesken päivän rentoutumaan. Myös hiusten ravinnonsaantiin kiinnitetään huomiota. Auringon haittavaikutukset hiuksiin tiedostetaan joten markkinoille tulee hiuksien suojaamiseen auringolta tarkoitettuja aineita.Jasmin Guessous
***

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

~ Kerro ihmeessä mielipiteesi postauksestani
~ Kysy rohkeasti, jos tulee jotain kysyttävää
~ KIITOS kaikista kommenteista! Niitä on aina mukava lueskella ja samoin vastailla!(: